Uporedni aspekti svetala – Sunca i Meseca

sunce i mesec aspekti

Sunce i Mesec, odnosno svetla horoskopa imaju presudnu ulogu pri proceni toga kakvo će slaganje između dve osobe biti. Veoma je važno da je Sunce prve osobe i Mesec druge osobe vide po znakovima, i obrnuto: Sunce druge osobe i Mesec prve.

Da bi se „videli“ potrebno je da budu u znacima koji su u sekstilnom, kvadratnom, trigonskom, ili opozitnom odnosu, ili da budu u istom znaku. Primera radi, Sunce u Ovnu jedne osobe je kompatibilno sa Mesecom druge osobe ako se on nalazi u Ovnu, Blizancima, Raku, Lavu, Vagi, Strelcu, Jarcu i Vodoliji. Ako se Mesec druge osobe nalazi u Biku (drugi znak od Ovna), Devici (šesti znak od Ovna), Škorpiji (osmi znak od Ovna), i Ribama (koje su dvanaesti znak od Ovna), primećujemo da postoji izvesna problematika u razumevanju emotivnih potreba između partnera.Nepostojanje aspekta naziva se averzija, a ovde možete averziju videti slikovno prikazanu.

Ipak, ako je Sunce primera radi na 13,20 Ovna a Mesec druge osobe na 16, 40 Device onda su u antisciji i na taj način su povezani. Isto važi i za 16, 40 Riba gde bi se nalazio stepen kontraantiscije Sunca. Antiscije i kontraantiscije simbolizuju skrivenu povezanost. Uvek je bolje da postoji nekakva povezanost, pa makar i skrivena nego nikakva. (Antiscije su inače česte u horoskopima roditelja i dece, dok se u partnerskim odnosima pretežno odnose na tajne, skrivene odnose i prikrivene emocije).

Time dolazimo do toga da se istinska nekompatibilnost partnera može videti iz toga što je npr. Sunce jednog u Ovnu a Mesec drugog u Biku/ Škorpiji. Ovde može pomoći Tačka Fortune druge osobe koja bi se našla u znaku Sunca, u ovom primeru Fortuna u Ovnu. Tačku Fortune možete izračunati preko astro.com-a ako u Additional objects obeležite Part of Fortune. Možete odabrati izračunavanje po dnevnoj formuli.

tačka fortune

Izborom opcije Extended chart selection

 

Ako  partneri nisu kompatibilni po ovom osnovu, to ne znači da oni neće ući u vezu ili brak, ali definitivno znači da suštinskog slaganja i razumevanja partnera, i razumski i intuitivno, ne može doći i to će uvek biti jedan od problema u vezi.

Po istom principu, ako druga osoba ima Sunce u Lavu, pogledaćemo gde bi bilo dobro da se nalazi Mesec druge osobe. Videli smo da drugi, šesti, osmi i dvanaesti znak nisu pogodni, a to bi u ovom slučaju bili Devica, Jarac, Ribe, i Rak. Izostavićemo znak Raka iz znakova koji se ne slažu sa Lavom, jer su Rak i Lav znakovi u kome su svetla u sedištu pa se na taj način slažu. Dakle, nije poželjno da prva osoba ima Mesec u Devici, Jarcu ili Ribama, jer se onda javlja problem koji se teško prevazilazi. Od pomoći bi bilo da prva osoba onda ima Tačku Fortune u znaku Lava, gde se nalazi Sunce druge osobe.

Čak i kvadratni i opozitni aspekt nije loš kao nepostojanje aspekta. Kvadrati i opozicije svetala nekad imaju stimulativnu ulogu i uz povremena neslaganja, mogu obezbediti dobar odnos (ukoliko za to ima prostora gledajući celokupnu analizu sinastrije).

Kompatibilnost između dva Sunca nije od presudne važnosti u emotivnim odnosima, mada je naravno, dobro kada postoji, i odnosi se na ono obično „slaganje po horoskopu“, kada pitate nekog „šta si u horoskopu?“ i onda zaključite da se slažete ili pak ne. Međutim, dva Meseca bi trebalo da se slažu, i ako to nije slučaj, odnosu će faliti emotivna osnova. Slaganje dva uporedna Meseca/ dva uporedna Sunca gledamo po istom principu po kome smo tumačili slaganje Sunca jedne osobe i Meseca druge. Dakle, ako su u znacima koji se vide direktno ili putem antiscije, slaganje je harmonično.

Ukoliko se Sunce/Mesec, Mesec/Sunce i Mesec/Mesec dveju osoba ne samo slažu po znakovima već postoji i aspekt, utoliko veza može biti značajnija.

 

Comments are closed.