Kako da odredite svoj astrološki temperament

odredjivanje temperamenta

Izračunavanje temperamenta je vrlo osetljivo pitanje i čak i vrhunski astrolozi nisu uvek u mogućnosti da ga precizno odrede. Razlog tome je postojajanje nekoliko metoda, kao i nedostatak relevantnih povratnih informacija o važnosti parametara.

Zato je preporuka da se jednostavno zapitate kog ste temperamenta, da razmislite o svojim reakcijama i pročitate nešto o osobinama sva četiri temperamenta, pre nego što probate sami da izračunate svoj astrološki temperament. Rezultati dobijeni psihološkim testovima bi trebalo da se poklapaju sa ovim astrološkim rezultatima.

Da li kada se naljutite reagujete tako što momentalno zalupite vrata, odnosno potrebno vam je da fizički izbacite bes iz sebe, kao koleriku. Da li nastavljate da se svađate i objašnjavate da ste vi u pravu, kao sangvinik koji može biti samo verbalno agresivan, kada pokušava da argumentovano nešto. Da li možda kao melanholik imate pasivno agresivnu crtu, krivite sebe i vrtite film u glavi po stoti put pre nego što pokažete da ste besni, ili ako ste flegmatik izbegavate svaki sukob, dok god je to moguće.

Da li preuveličavate svoje emocije, objavljujete svima i najmanju novost, u društvu ste poznati kao drama queen,
kao kolerik? Ili se možda ponašate se normalno i uravnoteženo kao sangvinik, s tim što stanje sreće i tuge proživite intenzivno, ali vas to ne drži dugo, svako čudo za 3 sata. Da li često gledate zalazak Sunca razmišljate o životu, prolaznosti i smrti, volite umetnost, ali ste konzument pre nego stvaralac, kao melanholik. Da li vas jednostavno nije
briga sve dok možete da se najedete, zatim izađete i napijete se, a uz to naravno uživate u seksu, kako funkcionišu tipični flegmatici, koji sa druge strane imaju često vrlo izraženu intuiciju, a neretko imaju i talenat za umetnost.

Kada ste razmislili o ovim stvarima verovatno imate neku predstavu kog temperamenta ste predstavnik, a kog temperamenta je vaš partner. Ovde postoji sada još jedna caka, a to je tendencija da se osobi kojoj u većoj meri nedostaje jedan temperament, javlja tendencija da se ponaša upravo kao tipičan predstavnik tog nedostajućeg temperamenta. To uglavnom govori o tome da je u ljudskoj prirodi da teži ravnoteži, i na taj način će je organizam veštački održavati.

Npr. osoba kojoj nedostaje kolera, odnosno vatre, će veoma brzo i lako ulaziti u sukobe, ostavljati utisak nekoga je ko glavni u drušvu, dok osoba kojoj nedostaje voda postaje osoba koju ne možete proceniti lako jer ima tendenciju da se ponaša kao flegmatik, koji obično ne pokazuje svoje emocije, ali iz razloga što ne reaguje burno, i retko šta ga stvarno dotiče.

E sada, kada imate osnovu zasnovanu na realnom životu,možete pokušati da astrološki otkrijete svoj temperament.
Ako imate astrološki program Janus, pod opcijom Traditional Chart možete u procentima pronaći svoj temperament. Ipak, nije preporuka da se sasvim oslanjate na Janus procenu, jer kao svaka procena astrološkog programa, nije dovoljno pouzdana.

Kako odrediti temperament

Uzećete svoju natalnu kartu, ili kartu partnera, papir i olovku i krenuti korak po korak. Primer ćemo objašnjavati na osnovu karte Breda Pita.

bred pit natalna karta

1. Pogledajte koji ste znak na Ascedentu. U ovom primeru znak je Strelac, dakle to je vatreni znak odnosno kolerični, i zapisujemo T S (toplo suvo). Mogli bi da pogledamo i da li postoji planeta koja aspektuje stepen Ascedenta, ali ipak ćemo se držati što jednostavnijeg pristupa, ovo će biti dovoljno.

2. Pogledajte gde se nalazi vladar Asc, u kom je znaku i koja je to planeta. U primeru imamo Jupiter u Ovnu.

Ovde je potrebno jedno objašnjenje, sada nećemo gledati samo znak, već prirodu planete. Sangvinične planete su Jupiter i Merkur, kolerične Sunce i Mars , flegmatične Mesec i Venera i melanholične Saturn i nekada Merkur. Dakle, u ovom primeru za Jupitera kao toplu i vlažnu planetu zapisujemo T V. Ovde bi se sada gledao i znak u kome se planeta nalazi, ali uprostićemo maksimalno i razmatrati samo osnovne parametre.

Takođe, gledala bi se i orijentalnost odnosno okcidentalnost planete u odnosu na Sunce, pa bi Jupiter izgubio svoju toplotu, i ostao primarno vlažan. Suština je u tome da se orijentalnoj planeti dodaje malo toplote, a okcidentalna je hladnija, jer se nalazi “iza” Sunca, pa ne dobija njegovu toplotu.

3. Pogledajte u kom znaku se nalazi Sunce po principu:

Sunce u Ovnu, Biku, Blizancima je prolećno, sangvinično Sunce

Sunce u Raku, Lavu i Devici je letnje, kolerično Sunce

Sunce u Vagi, Škorpiji i Strelcu je jesenje, melanholično Sunce

Sunce u Jarcu, Vodoliji i Ribama je zimsko, flegmatično Sunce.

U ovom primeru imamo zimsko Sunce u Strelcu, dakle malanholično H S. Dalje bi trebalo dodati i znak u kome se nalazi Sunce, ali nećemo se time baviti sada.

4. Pogledajte fazu Meseca.

Faza u kojoj se Mesec nalazi se posmatra u odnosu na Sunce, tako što se u prvih 90 stepeni od Sunca u natalu radi o sangviničnoj fazi, zatim sledećih 90 stepeni sve do opozicije sa Suncem spada u koleričnu fazu, sledećih 90 u melanholičnu, i poslednjih 90 stepeni u flegmatičnu fazu.

U primeru, Mesec je od 0 do 90 stepeni od Sunca, dakle u prvoj fazi – sangviničnoj. Napisaćemo T V i idemo na sledeći korak, to je znak u kome se Mesec nalazi.

5. Znak u kome se Mesec nalazi u ovom primeru je Jarac pa dodajemo HS. Znak i faza Meseca se nekada računaju zajedno, ali smo zaključili da znak Meseca ima važnu ulogu i da mu treba dodeliti posebno mesto.

6. Vladar geniture ako postoji jaka planeta, ili izražena planeta koja se nalazi na uglu. Kod Breda Pita imamo Saturn u Vodoliji, dakle u sedištu. To je jedno HS (dostojanstva planeta nalazite pomoću tabele Essential Dignities). Planetu na uglu nemamo u ovom primeru, ali ako postoji računa se po istom principu kao i vladar Ascedenta, dakle priroda planete, pa tek onda znak.

Na kraju možemo uzeti i vladara sata rođenja, i almutem horoskopa.. Ali za sada ćemo ostati na ovome što imamo:

T S

T V

H S

T V

H S

H S

I na osnovu ovoga imamo melanholično-sangviničnu osobu: HS/TV sa malim procentom kolera.

Kakav bi temperament trebalo da ima neko ko bi odgovarao Bredu Pitu? Pošto je on dominantno melanholik, ne bi mu odgovarala osoba koja je dominantan sangvinik. Međutim, kako je njegov drugi temperament sangvinija, uspeo bi i sa njom da se prilagodi donekle, mada stoji da mu suštinski ne bi odgovarala.

On nema u sebi flegmatični temperament, ali zato ima dva kvaliteta koja i taj temperament poseduje. Hladnoću ima od melanholika, Vlažnost od vazdušnog sangvinika, a flegmatična voda je Hladna i Vlažna i može se zaključiti da bi mu najviše odgovarala osoba vodenog, flegmatičnog temperamenta.

Takođe, postoji još nekoliko opcija koje bi se uklapale sa njegovim temperamentom, kao na primer: osoba sa relativno uravnoteženim temperamentom, ili neko ko nema uopšte melanholični temperament. Nikako mu ne bi odgovarala osoba koja je dominantan sangvinik, ali kako je sangvinija njegov sekundarni temperament i ta bi veza bila moguća u praksi.

One Comment:

  1. Apsolutno najvaznije, vredi truda da se nauci i uradi 🙂 Froli je ovo objasnio u Natalnoj astrologiji detaljno. Bas sam ti zahvalna to si me uvukla u tu pricu sa tradicionalnom astrologijom, sad uglavnom tako radim 🙂

Comments are closed