Razlog broj 1 zašto ostajete u vezi: Temperament

temperament

 

Verovatno niste znali da je temperamentalna struktura jedan od presudnih faktora zašto ljudi mogu da o(p)stanu zajedno ili zašto im to ne uspeva uprkos velikoj ljubavi i ostalim stvarima koje ih vezuju. Kada razmislite malo bolje, i nije da niste znali, jer koliko ste puta samo u razgovoru spomenuli „tako su različiti po temperamentu, on samo sedi kući uz pivo i utakmice, a ona je party girl, nije ni čudo što više nisu zajedno.  Sa jedne strane imamo čuvenu izreku „ Suprotnosti se privlače“ a sa druge latinsku poslovicu koja u prevodu na naš jezik znači „ Slično se sličnom raduje“, ali prava istina je negde između. I u astrologiji i u modernoj psihologiji, postoji podela na četiri temperamenta: sangvinični, kolerični, melanholični i flegmatični.

U astrologiji  sangvinični temperament simbolizuju  vazdušni znaci: Blizanci, Vaga i Vodolija. Predstavnici koleričnog temperamenta su vatreni znaci: Ovan, Lav i Strelac. U melanholike spadaju Bikovi, Device i Jarčevi, a u flegmatike Rakovi, Škorpije, i Ribe. Međutim, ako mislite da je dovoljno da samo saberete planete u znacima iz natala, (po principu imam Sunce i Merkur u Raku, Mesec u Ribama, Veneru i Mars i Jupiter u Blizancima a Saturn u Lavu, pa bi to značilo da sam flegmatik- sangvinik sa malim procentom kolerika), na pogrešnom ste putu – tako se ne računa temperament. Proces računanja temperamenta u astrologiji biće objašnjen u sledećem tekstu a sada još malo o slaganju temperamenata.

Slaganje temperamenata

 

Dakle, po astrologiji temperamenti koji se ne slažu su sangvinik sa malanholikom, i kolerik sa flegmatikom. Oni jednostavno nikada neće moći da funkcionišu zajedno. A to se dešava zato što poseduju u sebi suprotne kvalitete. Sangvinični temperament je sastavljen od kvaliteta kao što su Toplo i Vlažno, kakav je inače Vazduh. Kolerična Vatra je Topla i Suva. Melanholični element Zemlje je Hladan i Suv, dok je flegmatična Voda – Hladna i Vlažna. Ako uporedimo sangvinični i kolerični temperament vidimo da imaju nešto zajedničko, zajednička im je toplota, sangviniji i flegmi je zajednička vlažnost, dok su sangvinik i melanholik potpune suprotnosti.

Sasvim različite osobe se neće slagati, sasvim slične osobe takođe. Slagaćete se samo sa osobama koje su vam po nečemu slične, toliko da možete sa njima da se razumete, a po nečemu različite, toliko da jedno drugom možete da budete dopuna. Kolerično kao Toplo i Suvo neće ići sa flegmatičnim Hladnim i Vlažnim, ali će se uklapati sa sangvinicima sa kojima ima zajedničku Toplotu i melanholicima sa kojima ima zajednički elemenat Suvoće. Tako da je od velike, velike važnosti da nađete osobu koja će vam odgovarati prema temperamentu, pogotovo kada sa njom stvarate porodicu i svakodnevno provodite vreme zajedno.

U praksi zajedno često ostaju i potpuno suprotni elementi, ali uvek postoji neki dodatni faktor koji ih povezuje. Npr. dominantan kolerik i dominantan flegmatik ostaju zajedno jer kao sekundarni temperamet imaju melanholiju, koja ima i faktor suvoće (kao kolerik) i hladnoće (kao flegmatična voda).

Takođe, ukoliko osoba ima izrazit nedostatak nekog temperamenta, može se odlično slagati sa osobom kojoj je taj temperament dominantan.

 

3 Comments:

  1. Analiza temperamenta je slozena ali kad je uradis odjednom sve postaje jasno. Mislim da je jako vazna za zdravlje, karijeru i naravno partenrske odnose ali da neduzim sad posto je sajt o uporednim horoskopima. I da ovo si mi ti otkrila a ja sam se odusevila kad sam naucila koliko toga govori.

Comments are closed