Uporedni aspekti Venere

venera

Venera jedne osobe u konjunkciji ili trigonu sa Ascedentom druge osobe donosi dopadanje i privlačnost koja traje i u starosti. Osoba čiji je Ascedent smatra da je osoba čija je Venera veoma ljupka, šarmantna i neodoljiva. I opozicija je ponekad dobar aspekt jer Venera pada u sedmu kucu partnera, i to narocito kad je u konjunkciji sa Descedentom ili planetom u sedmoj kuci. Ponekad je to i zabranjena ljubav, ukoliko je, primera radi, Saturn planeta u VII kući koju aspektuje Venera.  U  kvadratu Venera jedne osobe sa Ascedentom druge donosi  nezadovoljstvo osobe B životnim stilom, ponašanjem i izgledom osobe čija je Venera, ali će takođe govoriti o privlačenju.

Venera u konjunkciji sa Mesecom je jedan od najboljih aspekata u svim vrstama odnosa, bilo da su osobe istog ili razlicitog pola. Ukusi i potrebe su kompatibilni i osobe sa uživanjem provode vreme zajedno. Izmedju ljubavnika do kontakta lako dolazi, bliskost je trajna, svi nesporazumi se lako prevazilaze, lako i brzo dolazi do trudnoce. Trigon takođe daje skladan, maštovit odnos, romantičnu ljubav… U lošim aspektima može doći do nesklada između partnera ili  manipulacije a ako i Mars i Saturn (ili Uran ali isključivo u ezgaktnom aspektu- aspektu na istom stepenu) imaju loše aspekte sa ove dve planete može doći do naglih prekida ili razdvojenosti.

Venera u konjunkciji ili trigonu sa Merkurom predstavlja prijateljski aspekt i ovaj kontakt uopste nije obavezan u uporednom horoskopu, ali je poželjan. U dobrim aspektima olaksava komunikaciju, prvi kontakt je lak i često u vezi sa zajedničkim interesima, školom, kulturnim dogadjajima ili mestima okupljanja mladih. U lošim aspektima može doći do povremenih nesporazuma, ali nije u pitanju ništa sto drugi dobri aspekti neće popraviti.

Venera u konjunkciji sa Marsom je znak velike seksualne privlačnosti, što je naročito izraženo ako su na uglovima natala i ako se konjunkcija dešava u vatrenim, vodenim ili zemljanim znacima (sa izuzetkom Device). U vazdušnim znacima pored seksualne privlačnosti donosi i prijateljstvo i dobru komunikaciju, pa su dobar znak za saradnju bilo koje vrste, ne samo emotivne odnose. Kvadrat je takodje znak seksualne privlačnosti (ako su ove planete jake u kartama partnera ili vladaju prvom, petom ili sedmom kucom), ali lako dolazi do napetosti, pa je potrebno prilagođavanje. Kontakt ovih planeta se odnosi na sve zajedničke aktivnosti, tako da je njihov skladan odnos bitan i za početak veze, i za trajniji  sklad u vezi.

Venera u aspektima sa Jupiterom donosi sreću i zadovoljstvo partnerima. U dobrim aspektima veza lako postaje zvanična i lako dolazi do braka, pogotovo ako su ove planete vladaoci prve, pete ili sedme kuce partnera. U lošijim aspektima Venera i Jupiter mogu dati preterana uživanja, velike troškove i otežati stupanje u brak.

Venera u aspektu sa Saturnom donosi u najboljem slucaju sklad, vernost i trajnost, i to samo kad su obe planete dobro postavljene u natalima i u skladnim znacima. U lošim aspektima donosi patnju, čekanje, teškoće da se veza ostvari a nekada i tragične ljubavne veze.

Kada se radi o aspektima Urana, Neptuna i Plutona, oni se mogu zanamariti ili se njihov uticaj  može posmatrati slično uticaju fiksnih zvezda i to samo u egzaktnoj konjunkciji ili opoziciji. Neptun u aspektu sa Venerom može doneti romantičnu, filmsku ili platonsku ljubav, ali ako je Venera sama loše postavljena donosi prevare, razočarenja, uzivanje u alkoholu, drogama, nejasne i komplikovane situacije, iluzije. Uran sa Venerom moze oživljavati strast sa pocetka veze, ali u aspektu sa lošom Venerom donosi lomove, prekide, razdvojenost, nagle raskide. Npr. ako je Uran jedne osobe u aspektu sa Venerom u Biku druge osobe, može je malo razmrdati i doneti neočekivanu strast, ali sa Venerom u Ovnu očekivani razvoj situacije je nagli raskid. Pluton sa vrlo malim orbisom i sa dobro položenom Venerom može značiti prožimajuću fatalnu ljubav ali u lošim aspektima može doneti nasilje, mržnju, osvetu, patološku ljubomoru ili blokade.

 

Comments are closed.