Šta su to elekcioni horoskopi?

elekcioni horoskopVećina vas nije verovatno ni čula za njih, ali elekcioni horoskopi su veoma korisna vrsta horoskopa. Prave se kada smo odlučili da preduzmemo nešto i želimo da se to desi u najbolje moguće vreme i pod najboljim mogućim okolnostima. Dakle, oni ne odgovaraju na pitanje: „ Da li da se venčamo?“, već na pitanje „ Kada da to uradimo?“, a sve pod pretpostavkom da je to  već konačno dogovorena stvar.

Možete birati najbolje vreme za trenutak pokretanja novog posla, prodaju ili kupovinu stana, preseljenje, venčanje, početak zajedničkog života, polazak na put, operaciju,  sve do trivijalnijih stvari kao što su kupovina nove odeće, odlazak kod frizera ili odlazak na pijacu. Naravno, to što je moguće odrediti kada je najbolje vreme da idete na pijacu i nadjete najbolju ponudu lubenica ne znači da bi trebalo time zaista da se bavimo, već da koristimo ove tehnike za neke zaista bitne stvari, koje se dešavaju jednom ili nekoliko puta u životu.

Međutim, to što mi želimo da pronađemo najbolje moguće vreme ne znači da realno možemo uspeti u tome. Ukoliko u natalu, odnosno direkcijama u tom periodu postoje određene aflikcije, pitanje je da li možemo naći dobru elekciju. Nekada jednostavno nije moguće odrediti najbolje vreme za nešto. To se obično dešava kada imamo mali raspon vremena kada nešto mora da se uradi, i nije moguće sačekati da se planete pomere u bolje pozicije. Dodatni problem je što uvek moramo da imamo u vidu natalni horoskop i da ojačamo i vladara Ascedenta, a može se desiti da i po mesec dana on bude u padu ili izgonu, ili da se kreće retrogradno.

Neka osnovna pravila, čisto ilustracije radi, su ova :

 

  • Vladar Ascedenta u natalnom horoskopu ne sme biti u padu, izgonu, spaljen, retrogradan, na južnom Mesecevom čvoru, na fiksnoj zvezdi malefične prirode, ne sme da ima prvu aplikaciju sa Saturnom, i sa bilo kojom planetom koja je loše položena. Takodje i vladar Ascedenta u elekcionom horoskopu. Ne bi bilo loše da je Ascedent elekcionog horoskopa u istom znaku kao natalni, naravno ako se to uklapa u temu elekcije.

 

  • Postaviti vladara Ascedenta i vladara sata tako da odgovaraju temi elekcije, za ljubav i brak Venera i Mesec, za pisanje, dogovore i dokumenta Merkur, karijeru Sunce. Treba izbegavati postavljanje u Marsov i Saturnov sat, izuzev ako ne odgovara samoj temi, recimo Saturn za neka pitanja vezana za kamen, zemlju i zemljoradnju, Mars za neki borilački sport itd.

 

  • Pored vladara Asdedenta ojačati i vladara natalne kuće koja ima veze sa temom elekcije : ako kupujete kućnog ljubimca mora biti ojačan vladar natalne VI kuće ( naravno i elekcione VI), ako je elekcija za venčanje ojačani moraju biti vladari natalne i elekcione VII, za posao X kuće itd.

 

  • Sunce i Mesec moraju uvek biti koliko je moguće dobro postavljeni, jer daju bazičnu energiju horoskopu. Pri tome, Mesec bi trebalo da bude u fazi rasta, najbolje oko separacionog trigona sa Suncem, jer tada ima najviše svetlosti. Takođe, bitno je da poslednji i prvi sledeći Mesečev aspekt nije sa malefikom, dakle da aplicira ka benefiku i to po mogućstvu ka vladaru kuće koja je predmet elekcije.

 

  • Da ne pominjem i to da je neophodno ojačati i još bar dve,tri kuće, jer ako radimo elekciju za brak, moramo ojačati i kuću dece, zatim doma i porodice, finansija bračnog para, a ako radimo elekciju za posao i kuće dobiti od posla, klijenata i njihovog novca.

 

Ali skoro je nemoguće imati sve savršene uslove, situacija na nebu je retko kada potpuno idealna. Zato se elekcioni horoskopi često svode na odabiranje manjeg zla, na to kako odabrati datum koji će biti što oslobođeniji  lošeg uticaja.

Iako u načelu mislim da su najkorisnija grana astrologije, jer izborom pravog trenutka utičemo na tok nekih nama bitnih događaja, nisam imala prilike da radim puno ovih horoskopa, bar što se tiče tematike braka koja je centralna tema ovog sajta. Na prvom mestu jer nije bilo mnogo zainteresovanih, verovatno jer ovo nije popularna grana astrologije. Kao drugo ni ja ne volim da ih radim jer je veliki problem izabrati pravi datum koji bi zadovoljio i  pola od potrebnih uslova. Kako ne mogu da garantujem potpunu tačnost, izbegavam da uopšte prihvatim da ih radim. Ne znam ni da li ću raditi ovaj horoskop za sklapanje svog braka. Ali svakako postoje neke stvari koje bi svakako trebalo pogledati i bar neke datume izbeći.

 

 

Comments are closed.