Elekcioni horoskop venčanja – primer

Uzećemo primer jednog horoskopa gde se nije radila elekcija, i zatim ćemo probati da venčanje pomerimo, bar hipotetički, za neki bolji datum. Primer je veoma dobar jer je ovo tipičan slučaj loše izabranog momenta za venčanje.

elekcioni horoskop venčanja

Neću ovde stavljati i njihove natalne horoskope, međutim, uvek je veoma važno do detalja proučiti natale, kao i njihove eventualne povezanosti sa datumom koji se izabere.

Vladar Ascedenta ovog elekcionog horoskopa  je Merkur u IX kući, ima malo osnovnog dostojanstva, tj. u svom je licu ali spaljen od Sunca u izgonu. Sunce vlada IV kucom pa je osoba pod uticajem nekoga iz svoje kuće, moguće oca. Ascedent elekcije venčanja obično predstavlja muškarca, a ovde je veoma loše položen jer je retrogradan i aplicira ka spaljenosti. Sunce je u terminu Merkura, pa nije toliko opasno po njega, ali je u kući u kojoj se raduje i u svom hajzu, tako da ipak ima dominaciju nad Merkurom. Dakle već u startu imamo nešto što bi definitivno trebalo da se izbegne, jer situaciju gde je vladar spaljen (na oko. 8. stepeni od Sunca) najbolje opisuje to da se osoba u braku nekako ne vidi, ne ističe, da je sasvim skrajnuta i da zavisi od nekih okolnosti koje su u vezi sa kućom kojom vlada Sunce u horoskopu elekcije.

Vladar VII Jupiter u Škorpiji, koji predstavlja ženu, nalazi se u svom terminu, ali u kući suprotnoj od kuće u kojoj se raduje, i u aplikaciji ka vrhu VI kuće, gde obično nije poželjno da zateknemo planete. Vladar I i vladar VII horoskopa elekcije su u kvadratu, što je bolja situacija nego da uopšte nisu u aspektu ili da su u opoziciji, jer bi nosilo opasnost od razvoda, a ovako donosi samo svađe i razmirice. Nekad i nije loše postaviti vladare u neki kvadrat, ako su u uzajamnoj recepciji a osobe su flegmatičnog temperamenta, jer će dati jednu dozu strasti i dinamike, koja je potrebna svakom braku.

Natalni Ascedent žene je Vaga, dakle Venera je njegov vladar. Da bi se žena dobro osećala u braku neophodno je da Venera bude dobro položena. Uz to, Venera je i prirodni vladar braka i ljubavi, pa je od možda najveće važnosti pri izradi horoskopa venčanja. Venera ovde ima dostojanstvo tripliciteta, tj. ima sasvim solidnu snagu, ali nalazi se u VIII kuci, retrogradna je, aplicira ka Južnom mesecevom čvoru i ka kvadratu sa Saturnom. Ipak, treba uzeti efemeride u ruke i pogledati šta se dešava sa tom Venerom. Ona nikad ne stiže do Južnog Mesecevog čvora i egzaktnog kvadrata sa Saturnom, iz retrogradnosti se okreće direkto na 23.stepenu Jarca. To je utešno i ukazuje da se brak ipak neće završiti debaklom, iako će se žena osećati loše u braku, jer je njen vladar u VIII kući, i iako će izgledati da i će joj, zbog aplikacije ka maleficima, biti samo gore, ipak će stvari  u nekoj meri stagnirati.

Što se tiče petog polja dece, ono počinje na 29.stepenu device, dakle vladar je Merkur u IX kući.  Merkur je spaljen i  to je jedna od najvećih aflikcija kad je u pitanju vladar V kuće. Uz to, postoji  i malefik u izgonu u kući dece, Mars u Vagi, i pritom Mesec u Ovnu u opoziciji sa njim.

Još jedna stvar koja nije poželjna je Neptun na Descedentu. U suštini, Uran, Neptun i Pluton slabo uzimam u obzir, jer ne deluju koliko se smatra, ali nije pametno postaviti ih baš na ugao horoskopa.

Ovo je u suštini poprilično loš horoskop venčanja, koga jedino “vadi” Saturn u u znaku egzaltacije, koji dominira preko recepcija gotovo svim ličnim planetama. Kako je vladar X kuće, doneo je jedan stabilan brak. Sledeća dobra stvar je tačka Fortune (nije prikazana u karti na slici), koja je pala na fiksnu zvezdu Regulus. Nasumičnim izborom datuma našlo se, eto, jedan ili dva dobra pokazatelja a mnogo ozbiljno loših.

E sad, šta je trebalo da se uradi ?  Cilj bi bio da pronadjemo datum kada:

  • Venera nije retrogradna, pogotovo kada je vladar Asc jedne osobe. Bolje je da se nalazi u Jarcu, gde ima dostojanstvo tripliciteta, ali kako je Saturn u Vagi, treba naći period kada nije aflikovana Saturnom.
  • Mars dodje u Škorpiju gde ima mnogo vise dostojanstva od Marsa u Vagi, međutim, to neće biti moguće sve do avgusta!
  • Da Sunce izadje iz znaka u kome je u padu, i da udje u Ribe, ili pak da se venčanje pomeri ranije, u  prvu polovinu januara, kada je Sunce u Jarcu.

Ali… Mars ne može da se postavi u Škorpiju, sve do avgusta je u Vagi , Venera je ili retrogradna ili aflikovana Saturnom. Pri tome na raspolaganju su samo vikendi, jer se svadba ne pravi radnim danima. 2. Januar je sasvim pristojan datum (Venera jeste retrogradna u Vodoliji ali aplicira ka trigonu sa Marsom u Vagi), ali tada je zbog praznika nemoguće napraviti venčanje. Sledeći vikend tj. 9. i 10. 1. 82. takodje otpada jer je Mesec u Raku a Sunce u Jarcu pa su u opoziciji. Tada se dešava i Lunarna eklipsa, i to totalna, tako da taj datum definitivno ne dolazi u obzir. 16. I 17. takođe ne odgovara, jer je na nebu Mesec u fazi opadanja, a  17. je čak u Škorpiji, u znaku svog pada. Sledećeg vikenda je već Sunce u padu, pa januar treba isključiti.

Napokon, uspela sam da pronađem jedan sasvim pristojan datum.

elekcija za venčanje

Bilo je važno da Mesec bude u Biku, gde je u znaku svoje egzaltacije, ali pre svega zbog sekstila sa Suncem. Imala sam ideju da to bude aplikacioni sekstil, međutim ipak je morao biti separacioni, jer se vreme ranije nije uklapalo. Prvi Mesecev aspekt je sa Jupiterom koji je vladar VII i V. Šteta što je opozicija u pitanju, ali nije bilo moguće namestiti ništa bolje, ovako bar Mesec aktivira vladare ovih kuća.

Venera i Merkur kao vladari Asc natalnih horoskopa nisu položeni savršeno jer to nije ni bilo moguće, ali Venera je u triplicitetu, nije retrogradna, u svom  hajzu  i nije aflikovana Saturnom. Merkur je u dostojanstvu lica, kao i u prvom horoskopu, ali ovaj put nema aflikciju spaljenostim mada nisam najsrećnija zbog postavke u VI kući.

Prvobitna ideja mi je bila da Ascedent elekcije bude postavljen na Regulusu, na 29.stepenu Lava, ali to je značilo da će vladari I i VII biti Sunce i Saturn. Sunce je peregnirano u Ribama, a Saturn je u egzaltaciji u Vagi, gde je Sunce u padu. Pri tome nemaju aspekt, pa bi to značilo da je žena mnogo snažnija od muškarca i da on ne može da se dokaže pred njom. Zato sam Ascedent pomerila u Devicu, pa su vladari I i VII Merkur i Jupiter, koji opet nisu povezani preko recepcija, ali su u kvadratu, pa su povezani, ako ne može bolje, makar na taj način. Može se primetiti da žena ipak može biti malo jača jer je Mesec u Biku, ali postavka Meseca u IX kući mu oduzima malo snage, i vuče na ravnotežu.

Najvažnije mi je bilo da V kuću oslobodim aflikcije koju je imala u prvom horoskopu. Vladar je Jupiter koji je u svom terminu, i ima prvi aspekt sa benefikom. Ta pozicija je sasvim dovoljna da sve bude u redu, ukoliko ne postoji natalna aflikcija V kuće.

Ovo bi bio primer kako se, u kratkim crtama, pravi  elekcioni horoskop za venčanje. Nekada zaista u  periodu u kome venčanje treba obaviti, nije moguće naći dobar datum, ali zato treba paziti da ne uzmemo najgori mogući.

 

Comments are closed.