VII Kako da nađemo nesvesnu definiciju ljubavi i oslobodimo se negativnih emocionalnih obrazaca

odnos sunca i meseca

 

„Kako su roditelji tretirali dete, tako je ono sada sposobno da tretira samog sebe bilo što će druge voleti na način na koji je i samo bilo voljeno, bilo što će od drugih tražiti da ga vole na isti način na koji su ga voleli roditelji.
Osobe često tretiraju na onaj način kako su ih roditelji ili neke druge značajne osobe tretirali u detinjstvu.
Kako su roditelji tretirali dete, tako će ono tretirati druge ljude i kako su roditelji tretirali dete, ono će verovati da ga tako tretiraju i drugi ljudi – projekcija.”

Ovi citati iz knjige „EmocijeZorana Milivojevića zaista su vredni da se o njima razmisli. Kako god da pristupimo rešavanju ljubavne situacije u sadašnjosti uvek se to nekako vrati na ono pitanje – Kakav je bio uzajamni odnos vaših roditelja, ili kakav je bio odnos vaših roditelja prema vama? Npr. kada udjete sa nekim u vezu i dotaknete se malo ovih tema možete veoma lako zaključiti zašto se on ponaša na određeni način. Ipak, kada smo mi sami u pitanju često smo skloni da bežimo od analiziranja ovih situacija. Možda i najveći razlog za to je upravo taj što ne znamo kako to da uradimo.

Astrološki definisane emocije

 

Astrološki treba pogledati natal i razmotriti odnos Sunca i Meseca (svetala) kao univerzalnih principa muškog i ženskog u vama, njihovu poziciju u znacima, kućama, a najvažnije njihov međusobni odnos.
Svaka disharmonija koje se ogleda u njihovom opozitnom, kvadratnom odnosu ili pak bliskoj konjunkciji, ili još problematičnije u averziji, ukazivaće na izvesnu vrstu problematike. Takođe svaki aspekt koji sa svetlima prave Mars i Saturn ili neka fiksna zvezda malefične prirode.

Kako se ovo prenosi na vaš emotivni život? Sunce i Mesec nose univerzalne principe muškog i ženskog i svaki napet aspekt tih planeta u vašem natalu ukazivaće na disharmonično stanje vaših unutrašnjih doživljaja (bračnog) odnosa muškarca i žene. Što su natalno Sunce i Mesec bolje povezani to vam je lakše da funkcionišete u dužem partnerskom odnosu, prirodno osećate harmoniju i zadovoljstvo muško-ženskim odnosom.
Ako u celu priču uvedemo i vladara Ascedenta i signifikatore oca i majke u natalu (vladari IV i X kuće, vladari arapske tačke oca/majke) možemo jasnije naći astrološko objašnjenje naše nesvesne definicije ljubavi.

Šta bi bila naša nesvesna definicija ljubavi?

 

Po knjizi Majkla BraunaProces prisutnosti” nesvesna definicija ljubavi je emocionalni obrazac koji smo doživeli kao deca tražeći ljubav. Ako je naš odnos sa roditeljima bio nefunkcionalan, to će se jasno videti i u našim odnosima sa emotivnim partnerima kasnije u životu jer taj emocionalni obrazac uvek ponovo stvaramo kada osećamo potrebu da nas neko voli ili želimo da pružimo ljubav, što se naravno održava nesvesno.
Da bi otkrili našu nesvesnu definiciju ljubavi potrebno je da uradimo sledeću vežbu, koja se odnosi na analiziranje našeg funkcionisanja u vezama:

Prvi korak: kakav ishod uvek dobijemo na kraju naših intimnih veza?

Opišemo što se događa kad se naši intimni odnosi završe ili postanu jednolični u tri različite varijante:
»Mi na kraju uvek…«
»Ja na kraju uvek…«
»Oni na kraju uvek…«

Drugi korak: kako se osećamo nakon završetka emotivne veze?
Dovršite rečenicu:
Na kraju svake moje emotivne veze osećam se…

To kako se osećate predstavlja vašu nesvesnu definiciju ljubavi. Svedite je na jednu reč ili možda dve, budite konkretni. Sada razmislite da li ste u detinjstvu ponavljali isti obrazac ponašanja sa nekim roditeljem (ili drugom bitnom osobom), pronađite sličnosti između osećaja koji ste imali na kraju veze koja se skoro završila i osećaja koji ste imali kada ste komunicirali sa jednim roditeljem u vašem detinjstvu. Bitan je osećaj, ne iste okolnosti.
Razmislite o vašoj definiciji ljubavi i odnosu Sunca i Meseca, da li vam je sada jasnije zašto svetla imaju ulogu pri razmatranju bračne i ljubavne situacije?

Npr. „svakog dana očekujem da me neko emocionalno uznemiri zbog gluposti i moram biti iznad toga“ u primarnoj porodici, a na kraju svake veze se osećam da moram biti iznad toga jer me je neko uznemirio zbog gluposti koju je rekao ili napravio, ja sam na višem nivou od toga..npr. to je bila moja definicija koja se može videti iz ezgaktne opozicije Meseca i Urana, ali takođe ako idemo strogo tradicionalistički možemo videti to kroz Mesec na Hijadama i vatreni Mars van sekte u X kući . Ako se setite one lestvice emocija, ovo bi bila emocija „ponosa“ dakle jedna destruktivna emocija.

Ili „ u mojoj porodici se očekivalo da moram da budem savršen i uvek sam patio zbog toga i osećao se krivim ako ne zadovoljim tuđe zahteve, a moje emotivne veze se završavaju tako što prevarim partnera i osećam se krivim – ovde imamo vibraciju krivice, najnižu emociju na skali. Astrološki se to vidi kroz uticaj Saturna ili loše položene planete u Devici na ove faktore- Ascedent, Luminare i ostale faktore vezane za roditelje.
Ili „ Moj otac je insistirao na strogim pravilima ponašanja i osećao sam se besno zbog toga; moje emotivne veze se završe i osećam se besno jer nisam mogao da utičem na kraj veze i nije bilo po mom. Ovo je vibracija besa, koja naravno privlači još više besa u naš život. Astrološki se ogleda kroz uticaj Marsa.
Ili „ Majka me je ostavila jer je morala da ide na službeni put, ali to je bio trenutak koji mi je bio bitan, osećao sam tugu; kada se moje partnerske veze danas završe osećam se tužno što je to tako ispalo i napušteno jer mi je teško da budem sam“. Dominantna vibracija je ovde tuga i ovo je takođe uticaj Saturna.

Itd., itd., postoji dosta nesvesnih definicija potrebno je samo da dođete do tog šta je za vas bitno, i posebno je važno da dođete do  ključnog osećaja koji ste osećali tada u dužem intervalu (Saturn) ili kraćem i iznenada (Mars). Što se tiče Urana, Neptuna i Plutona samo u ezgaktnom aspektu: Uran- stres, Neptun – nejasni odnosi, Pluton – dubok emocionalni bol. I benefici Venera i Jupiter mogu igrati jednako malefičnu ulogu ako su loše položeni.

Često su ovi obrasci nasledni i možete ih primetiti i kod ostalih članova vaše porodice. Naravno, može se i desiti da nemate (više) negativnu definiciju ljubavi već samo pozitivnu, što bi značilo da ste definitivno radili na sebi i svom psihičkom razvoju. Jer roditelji ma koliko bili idealni nikad ne mogu uticati na to kako će dete da percipira neke njihove postupke.  Često  najveći problemi nastanu iz nečega potpuno benignog i dobronamernog što dete doživi na neki svoj način, kao što je i primereno njegovim godinama. Dakle, nemojte ako ste roditelj previše brinuti kakvu ćete definiciju ljubavi ugraditi svom detetu, bolje ga naučite kako da napreduje i prevazilazi sve uticaje iz porodice koju mu ne donose najveće dobro. Naučite ga da uvek može da izgradi novu, pozitivnu definiciju.

Treći korak:  Koje reči opisuju suprotnost moje nesvesne definicije?
Kada otkrijemo ove reči, osećaj će biti poseban, jer je suprotnost našoj nesvesnoj definiciji ljubavi ono za čime smo tragali čitav život.
Potrudite se i uživite u ovaj zadatak, nadjite pozitivne reči koje su suprotnost one negativne definicije. Reči kao što su npr. mir, sloboda, ispunjenost, zajedništvo, posvećenost, dobra komunikcija, ljubav za ceo život…

Četvrti korak: Vežba za osvešćivanje uticaja pozitivne definicije.
Stanite ispred ogledala. Ponašajte se kao da nešto želite da uzmete svom odrazu iz ogledala. Primetite kako izgleda da odraz zapravo uzima nešto od nas. To samo znači da uvek kada osećamo nedostatak u nekom delu svog života to je samo zato što pokušavamo da to dobijemo od drugih.
Ali, šta bi bilo ako umesto što se nadamo da ćemo to dobiti, odlučimo da ćemo to dati svetu, a pre toga i sebi. Stanite opet pred ogledalo i pružite nešto svom odrazu. Vidite da i odraz automatski pruža to nama! Ova vežba savršeno pokazuje da je davanje – primanje!

Kao što je već pomenuto u prethodnim postovima, dobićete nešto tako što ćete dati to isto svetu i sebi. Koja je logika iza toga? Morate shvatiti da obilje privlači obilje a nedostatak privlači nedostatak, ili kako zračiš tako i privlačiš. Kada nešto već imate i zračite tom vibracijom dobićete samo još više toga. Npr. suprotnost vaše nesvesne definicije, odnosno pozitivna definicija je dobra komunikacija sa partnerom, i šta da radite – da čekate da se pojavi savršen empatični partner koji će da vam čita misli?

Naravno da vam je jasno da treba da radite nešto drugo, na prvom mestu da stvorite dobru komunikaciju sa sobom, da u svakom trenutku prepoznate kako se osećate, šta vam zaista treba i koji su zaista vaši motivi. Zatim da prema porodici, prijateljima i poslovnim partnerima gajite takav stav, da postanete osoba od poverenja, osoba koja zna i da sluša i da govori prave stvari u pravom trenutku. Pri tome je važno da ne budete ljubazni na svoju štetu nego da postanete osoba koja je potpuno svesna da dobra komunikacija sa nekim znači i da jasno postavite svoje granice i štitite svoj integritet. Koncentirišite se na to šta ćete vi dati sutra u toj vezi i danas bilo kome ko dođe u kontakt sa vama. Možete da čitate neke knjige, upišete neki kurs ili da radite na tome sa nekim. Tako vi zračite obiljem tog kvaliteta i do vas spontano dolazi partner sa kojim konačno, posle dosta njih sa kojima se niste slagali na tom nivou, možete da ostvarite adekvatan odnos. Dolazi osoba potpuno sposobna da vas razume i podrži.

Opet uzmite kutiju želja

 

Sada uzmite papirić i kutiju želja. Na papirić napišite sve pojmove koji čine pozitivnu definiciju ljubavi. Pogledajte lepo taj papirić i stavite ga pored liste idealnih osobina partnera.
Namerno sam vam dala prvo taj zadatak sa listom. Zar se sada ne osećate malo čudno. Iako se i u tom zadatku insistiralo na davanju i primanju kvaliteta koji želite, ovi pojmovi sada su još dublji. Zamislite da imate sve ove pozitivne pojmove koje ste sada naveli, da imate vezu koja je tog tipa. Da li će onda uopšte biti važne njegove osobine?
Da li će to koje su mu boje oči imati bilo kakav uticaj tada? Ako se vi kraj njega osećate srećno i prihvaćeno (ili šta god da su vaše pozitivne reči) postaje totalno nebitna bilo koja njegova pojedinačna osobina, izgled, zanimanje..

Nekako kao da listu idealnih osobina partnera možete sada i da bacite, zar ne? Ipak možete je zadržati kao dopunu ovoj novoj listi pozitivne definicije ljubavi.
Ovu vežbu sam radila čak 5 puta, jer se uvek pojavljivalo nešto novo. Naravno, ja sam malo fanatik za ove stvari i volim to sve da odradim do kraja, dok ne ostane samo pozitivna definicija. Možda ćete vi uraditi samo jednom i neće biti potrebe više. A kako bi trebalo da se osećate kada nema više tih negativnih definicija?

Ovde ne mogu reći da ima previše mesta za različite pozitivne osećaje: sve bi trebalo da se svodi na ovo:
Na kraju svakog dužeg emotivnog odosa treba da budete u miru. Znate da nije kraj sveta, da ako ne treba da budete sa tom osobom nećete biti a ako slučajno treba opet ćete se povezati. Zahvalni ste na tom odnosu, ma koliko težak bio jer je to sve lekcija više. Zahvalni ste što ćete uskoro upoznati nekog novog ko će vam još više odgovarati. Prema bivšem patneru nemate nikakve negativne emocije, želite da bude srećan sa novom osobom, kao što ćete i vi biti srećni, ovim raskidom su svi na dobitku. Sve je dobro i biće bolje. Srećni ste, sada ste na korak bliže nečeg boljem.
Time ostajete na visokoj vibraciji. Samo prvog dana raskida imate pravo da se osećate loše, a onda zaboravite na to, krenite napred i negujte ove pozitivne emocije: zahvalnost, mir, ljubav, sreća.

 

2 Comments:

  1. Uuuu al mi se svidja vas sajt …super je:]]]]

Comments are closed