Horoskop odnosa – Dejvison

dejvison

Dejvison je takođe jedna vrsta kompozitnog horoskopa, s tim što se u ovom slučaju ne uzima srednja vrednost između planeta i uglova horoskopa, već između datuma, vremena i mesta rođenja kako bi se dobio datum koji stvarno postoji u vremenu.

Ime je dobio po astrologu Rolanu Dejvisonu, koji je svoj izum promovisao u knjizi ” Sinastrija”. Knjiga je prevedena i kod nas i popularno se po roze koricama knjige naziva “roze sinastrija”, ali se može naći samo antikvarno izdanje. Ako je nabavite, nemojte se previše radovati, jer je dobra samo za početnike. Čim malo dublje uđete u tematiku možete je zaboraviti. Ipak, iako je ostatak knjige previše šablonizovan i zasniva se na nekim pogrešnim principima,  korišćenje Dejvisona se pokazalo veoma korisnim pa taj princip vredi razumeti.

 

Kako napraviti Dejvison

 

Dejvison možete računati ručno, tako što ćete pronaći srednji datum i vreme, a ako osobe nisu rođene u istom mestu sabrati geografske širine i dužine mesta rođenja osoba i podeliti na dva, ali je mnogo bolje i lakše da odete na astro.com, Extended chart selection i izaberete sledeću opciju:

dejvison podešavanja

 

Osnovna prednost nad kompozitnim horoskopom se ogleda u tome što se Dejvison može direktovati, dakle sa njim možete raditi sve što bi mogli i sa svakim natalom. Do skoro astro.com nije imao opciju za progresirani Dejvison, pa je morao da se unosi ručno kao poseban natal koji bi se zatim progresirao, dok ga je sada mnogo lakše dobiti: Kada uradite Dejvison horoskop, potrebno je samo odabrati “Add these data to My astro” opciju i Dejvison će biti unet u vašu listu. Zatim ga, naravno, možete progresirati i raditi šta god želite sa njim.

Princip tumačenja

 

Sličan je tumačenju natalnih horoskopa, s tim što se osobe pojedinačno vide kroz vladara I i VII kuće, gde je starija osoba prikazana vladarom I, a mlađoj se dodeljuje vladar VII kuće. To ne mora biti strogo pravilo, nekada će se nametnuti da je mlađa osoba prikazana vladarem I kuće, ukoliko razlika u godinama nije velika, a ta osoba, što se tiče natalnih predispozicija, više odgovara vladaru I. Uvek treba gledati natale i uklapati ih u kontekst. Takođe, nekad je osoba koja je dominantnija u vezi prikazana vladarem I kuće, bez obzira što nije starija.

Mesec i Venera i vladar VII (ili I), prikazuju žensku osobu u vezi, a Sunce, Mars i vladar I odnosno VII kuće opisuju mušku osobu. Od velike je važnosti da ove planete nisu loše postavljene, i da su u znacima koji su međusobno u aspektu, čak i ako bliskog aspekta nema. Dobro bi bilo da nisu u VI, VIII i XII kući, da nisu pod uticajem Saturna, osim ako Saturn nije vladar I ili VII kuće.

Postoji pravilo da je za ulazak u brak neophodno da vladari I i VII kuće imaju aspekt, i to aplikacioni, jer to označava tendenciju da veza napreduje. Ne treba se slepo držati ovog pravila jer postoje izuzeci od njega, ali postojanje tog aspekta je svakako poželjno. Kao i kod kompozita, posmatraju se konjunkcije i opozicije planeta pojedinačnih natala u poređenju sa Dejvisonom. Ona osoba koja ima više povezivanja sa Dejvisonom će više „gurati“ vezu, i generalno je ozbiljnije shvatiti.

 

3 Comments:

  1. Svidja mi se sto si objasnila kako se pravi Dejvison na astro.com za one koji neznaju 🙂 U Dejvisonu jako volim konjukcije u bilo kojoj formi odnosa, musko zensko, prijateljski,dete -roditelj (mislim na konjukcije licnih planeta)

Comments are closed