Kompozit – horoskop za analizu dužih veza

kompozit

Kompozitni horoskop se računa tako što se uzimaju srednja rastojanja planeta i uglova dva pojedinačna natala. Na primer, u jednom natalu Sunce je na 7. stepenu Ovna a u drugom na 29. ovna, i kompozitno Sunce biće na 18. stepenu ovna, koji predstavlja srednju vrednost. Zatim se po istom principu računaju i srednja rastojanja ostalih planeta i uglova. Naravno, najbolje je koristiti neprevaziđeni astro.com sa opcijom Composite horoskop.

Kompozit počinje da deluje tek kada osobe prodube odnos, pa je pogodan pre svega za analizu parova u dužim vezama ili braku, iako se može izračunati i tumačiti bukvalno za bilo koje dve osobe. Ako ste upravo upoznali nekog, dobili njegove podatke i jedva čekate da vidite kako se slažete i da li će se desiti nešto više, nemojte još praviti kompozit. Za ovo su pogodniji horarni horoskopi.

Dakle, kompozit pokazuje suštinski kvalitet odnosa, posebno u kasnijoj fazi. Statičan je i nepromenljiv, pa se ne može progresirati, direktovati, jedino se mogu pratiti tranziti na njega. Na astro.com-u postoji opcija Progressed composite,  ali ovde se zapravo radi o dva progresivna horoskopa od kojih se pravi kompozit. Ovu opciju možete isprobavati i pratiti tranzite na progresirani kompozit.

Princip tumačenja

 

Kompozitnom horoskopu se pristupa na isti način kao i natalu, što bi značilo da se posmatra natalna karta kompozita kao da je u pitanju natalna karta osobe.

Kuće horoskopa imaju isto značenje kao i natalne kuće, osim što se odnose na par u celini, tako vladar prve kuće ne označava samo osnovnu snagu jedinke, način kako se predstavlja, nego generalnu jačinu jednog odnosa.

Pozicija vladara u određenom polju će ukazivati na oblast u kojoj se veza primarno ispoljava. Svaka planeta na uglu (asc, mc, dc, ic) kompozita je posebno značajna i ovim je na neki način istaknuta.

Npr. Venera na Ascedentu kompozita će doneti jednu lakoću u ljubavnom odnosu, Saturn će veoma otežati stvari, i doneti odbijanje, hladnoću. Najmanje bi želeli da vidimo Mars na uglovima kompozita, jer je Mars prirodni vladar razvoda, svađa i raskida. U najboljem slučaju sa istaknutim Marsom veza može biti previše dinamična i partneri će se razdvajati na neko vreme.

Ovde postoji jedan bitan izuzetak koji nas vraća na prvo i osnovno pravilo uporedne astrologije: Ne može se pobeći
od natala
i svaka tehnika upoređivanja horoskopa se zasniva na njemu. Dakle, ako osoba ima vladara VII kuće snažno obojenog uticajem malefičnog Marsa i ako se Mars nađe na Ascedentu kompozita, mnogo su veće šanse da taj odnos opstane, jer osoba prirodno teži takvim marsovskim vezama. Ovaj princip se uvek mora imati u vidu.

U kompozitu je potrebno obratiti pažnju uglavnom samo na egzaktne aspekte, kako u samom kompozitu, tako i kada se razmatra poređenje kompozita i pojedinačnih natala. Osoba koja ima više aspekata sa kompozitom (a pri tome se računaju samo konjunkcije i  opozicije), predstavlja onu kojoj je više stalo do veze.

Izrazito loš kompozit može pokvariti prethodno dobru sliku koju imamo iz uporednih aspekata. Izrazito dobar može donekle popraviti loše slaganje po drugim metodama. Ali najvažnije od svega je da kompozit nikada ne posmatrate kao izdvojenu tehniku, što uostalom važi i za sve ostale tehnike i metode – sve morate uklopiti sa širom slikom iz natalnih horoskopa.

 

One Comment:

  1. I ovde i u Dejsvisonu jaaako volim konjukcije odnosno opozicije koje se ovde posmatraju kao konjukcije jel da?

Comments are closed