Zašto razvod Andjeline Džoli ne iznenadjuje astrologe

 

Još kako su krenule prve vesti o razvodu Andjeline i Breda, znajući kakav potencijal nosi njena karta, imala sam ideju da napišem ovaj post. Međutim, kako se to često dešava moralo je doći do neposrednog povoda da bi post bio i realizovan: pre dva dana Andjelina je zvanično podnela zahtev za razvod. Pa da odmah krenemo sa analizom:

 

andjelina džoli natal

 

Šta bi se moglo reći o ovom slučaju na osnovu njenog natala?
Samo prvi pogled bez mnogo udubljivanja i bez proučavanja direkcija.

Postoje natali koji koji se lako tumače

 

Zašto sam za zaključivanje na prvi pogled u ovom slučaju? Većina natala nije tako laka za dešifrovanje, prvo bi trebalo da se izračuna temperament pa da se malo udubimo u natal, dok kockice ne krenu da se sklapaju, ali ovde već na prvi pogled možemo da markiramo određene stvari:

Na prvom mestu to je Venera na Ascedentu. Kako se ovde uglavnom bavimo tematikom partnerskih odnosa nećemo se zadržavati na tome šta Venera donosi kada je u pitanju njen fizički izgled, to je opšte poznato. Ali Venera u ovom slučaju može preuzeti i ulogu vladara Ascedenta, kako je na istom stepenu na kome se Ascedent nalazi. Venera dolazi i iz XI i IV kuće. XI kao poprilično benefična kuća sa svojim vladarom na Asc doneće Andjelini lakše ostvarivanje ciljeva i planova, ali možda je IV kuća zanimljivija. Vladar IV u prvoj donosi osobu koja fizički liči na oca, vezanost za njega i generalno sklonost porodičnom životu. Uz to Venera je u znaku Raka što dodatno ukazuje za potrebu za ljubavlju, porodicom, može se reći nekim mirnijim životom.

Kako se u to uklapa Mesec u Ovnu kao vladar Ascedenta, na MC-u, u separativnoj konjunkciji sa Marsom i aplikativnoj sa Jupiterom, kao i kvadratu sa Saturnom? Na prvi pogled priča malo suprotnu priču, i potpuno naglašava impulsivnost i preteranu emotivnost (ali drugog tipa od Venere u Raku). Sasvim logično kroz ove aspekte možemo videti njenu burnu mladost ali i dosta toga još. Kada se neka planeta nađe na Mc-u ona uvek označi ono šta je osobi važno. Na koji način će osoba biti poznata po tome zavisi od same osobe, ali upravo zato te planete i ostvare često svoj puni potencijal. Tu je Mars u Ovnu koji dolazi iz pete kuće – jasno je koliko su njoj upravo njena deca važna stvar u životu.  U jednoj rečenici, sve sa ovim Jupiterom i Mesecom u Ovnu- ona pre svega želi da bude zapamćena kao neko ko spašava decu iz ratom zahvaćenih područja i daje im dom i sigurnost. I u tome je naravno pionir zbog samog znaka Ovna i naravno preteruje zbog Jupitera. Na jednom drugom nivou kako je peta kuća zabave i filmske industrije, kroz to vidimo i njeno primarno glumačko zanimanje kao i to da se proslavila ulogama u akcionim filmovima a zbog Meseca i ulogama gde je igrala labilne osobe. I naravno, i samu nju ljudi doživljavaju kao nekog ko nije baš racionalan i sasvim normalan. Kada su planete na uglovima (blizu vrha I, IV, VII i X kuće) teško ih je sakriti, uvek se vide, kao što se njena lepota prikazana Venerom na Ascedentu ne može sakriti tako ne može ni labilni Mesec u Ovnu.

A zašto je taj Mesec „labilan“? Ne zbog samog znaka Ovna već zbog blizine Marsa i Jupitera i kvadrata sa Saturnom. Ovo može biti jako široka tema koja se može objasniti na više nivoa: Sama konjunkcija Marsa i Meseca u natalnom horoskopu uvek donosi preveliku osetljivost, a često iz tog razloga osobe izbegavaju konflikte, što može biti malo paradoksalno budući da je Mars planeta agresije. A zapravo, sva agresija se okreće prema sebi, a kako postoji podatak da se Andjelina u mladosti ubadala noževima i skupljala ih hobija radi sve je jasno. Nebitno za nas, ali sa gledišta astromedicine ovo može biti posebno zanimljivo budući da ovako bar meni na prvi pogled deluje kao asocijacija na izliv (Mesec) krvi (Jupiter) na mozak.

Takođe, opet da se vratim na to po čemu će Andjelina ostati poznata, kako je Jupiter vladar VI kuće zajedno sa svim ovim planetama, ona je postala i neko ko je pionir (Mars) u operacijama odstranjivanja dojki (Mesec) dok još bolest nije ni nastala dakle u ranoj fazi koja bi mogla biti simbol za Ovna, a uopšte kvadrat Saturna iz Raka govori u prevenciji ali i o tome da je potencijal za te bolesti postojao. I moguće da je ta odluka dosta impulsivna i nepotrebna. A sasvim u skladu sa njenim karakterom, sam proces pripreme operacije bio je veoma bolan a ona je osoba koja može da trpi bol, koja ga nesvesno možda i voli. Ne verujem da je to uradila zbog popularnosti, ne vidim kod nje tu vrstu proračunatosti, motiv za to mi deluje usmeren zaista u tom humanom smislu, željom da bude neko ko pokreće te teme i sa druge strane skrivenom potrebom da trpi bol na fizičkom planu (što može biti dokaz i da u to vreme njen život nije bio savršen ili se skupila određena količina agresije upravo prema suprugu koji je prikazan Saturnom koji dolazi iz VII kuće)

 

Treba naći i njen temperament

 

Ali već sam otišla predaleko i sada želim da se vratim na temperament, jer nam on može itekako pojasniti ovu sliku.

Sam ascedent je vodeni, dakle HV, sa Venerom na njemu koja samo dodaje H+V+.
Vladar Ascedenta je opet vodena flegmatična planeta, opet HV
(Znak vladara ascedenta možemo uzeti kao posebnu kategoriju ili ga povezati sa ovom, dakle imamo Mesec u Ovnu u vatrenom TS znaku. Ako ga spojimo sa HV dobijamo, H- V-, dakle vladar ascedenta je umanjeno flegmatičan.
Sunce u znaku: u pitanju je prolećno Sunce u Blizancima dakle sangvinični faktor. Sangvinija je toplo i vlažno pa pišemo TV
Faza Meseca Flegmatična faza Meseca još jedno HV
Znak u kome se Mesec nalazi – Mesec u Ovnu, kolerični Mesec dakle TS
Vladar geniture: to bi bio Mars u Ovnu kao planeta u svom sedištu ali možemo možda uzeti i Veneru. Ali kako je reč o izrazito mršavoj osobi, koja se čak ne može objasniti ni njenom autodestrukcijom, ne bih rekla da je izrazito flegmatični temperament. Skoro sve osobe tog temperamenta imaju veliku sklonost gojenju. Dakle, ipak uzimamo Mars i to je duplo toplo suvo T+S+: Mars kao kolerična planeta i Mars kao planeta u koleričnom znaku.
Dakle zbirno postoje 3 HV 2 TS+  i 1TV
Temperament je flegmatično-kolerični, a faktor koji nedostaje je melanholična zemlja, dakle nema HS.

Zamislite šta bi se desilo da je njen temperament izrazito koleričan, agresija bi bila samo još veća, ovako Venera na Ascedentu može da preuzme mnogo jaču ulogu, i zaista poslednjih godina je i bilo tako: posle burne mladosti njena ženstvenost, posvećenost porodici i toplina su došle do izražaja.

Kako se to projektuje na partnerske odnose?

 

Kako sam se već previše raspisala odmah ću preći na analizu potencijala za partnerstvo.

Šta  govori ovakav temperament? Da je osoba zaista neko ko može biti emotivan i posvećen porodici i mirnijem životu (što potvrđuje Venera u Raku), ali sa druge strane može impulsivno ulaziti u brakove i veze i probati nešto novo (ovo je njen treći brak, a nekada davno se deklarisala kao biseksualka) o čemu govori Mesec u Ovnu sa svim ovim aspektima.
Planeta Saturn je predstavnik melanholičnog temperamenta i baš ona je vladar VII kuće. Šta to znači? Upravo to da je izazov za nju da bez partnera pronađe u sebi stabilnost i stvori osećaj za praktične stvari. Možda bi jedna od remedijalnih mera bilo udaljavanje od metalnih predmeta 🙂 i unošenje drveta i zemljanih boja u njeno okruženje. Ne čudi uopšte to što mahom nosi odeću crne boje jer i nju simbolizuje upravo melanholični temperament koji njoj nedostaje. Idealna dopuna je partner koji je primarno melanholičnog temperamenta. U tekstu o temperamentu sam upravo obradila primer Breda Pita ali o tome ćemo nastaviti u tekstu o njihovoj sinastriji koji planiram što pre da napišem.
O Saturnu kod nje može da se kaže dosta. Kao vladar VII kuće otišao je u XII što je definitivno jedna od najnezgodnijih pozicija za vladara sedme kuće i redovno govori u najmanju ruku o razočarenjima, o partnerima koji su udaljeni – psihički ili fizički a često mogu biti i neverni. Saturn u Raku npr. može govoriti i o tome da partner voli da pije ili da pronalazi neka druga zadovoljstva, sve ono dobro od Saturna npr. kao poštovanje forme, istrajnost, ovde zbog položaja Saturna u znaku u kome se nalazi u izgonu biva dovedeno u pitanje. I da – Saturn je apsolutno svaki muž i prvi i drugi i treći. Ne radimo derivaciju kuća odnosno posmatranje sledećeg muža kroz devetu i sl. Sedmo polje govori o nekoj generalnoj klimi koja vlada za vreme braka, može takođe da opiše i tip parnera a istom planetom može biti prikazano više osoba. Pa možemo razumeti i prvi brak u koji je ušla suviše mlada ( kvadrat Meseca, Marsa i Jupitera u Ovnu sa tim Saturnom) kao i brak sa Bili Bobi Tortonom koji je od nje bio stariji 20 godina (Saturn često označava veliku razliku u godinama).

Kako još možemo pronaći svakog sledećeg muža? U teoriji možemo posmatrati planete sa kojima Sunce pravi aspekt do kraja znaka (kod muškaraca Mesec), pa bi po tome prvi muž bio Mesec u Ovnu, drugi Jupiter u Ovnu a treći Merkur u Blizancima. Ipak ostavićemo ovo samo kao pretpostavku dok ne pogledamo direkcije jer je u praksi pre planeta sa kojom Sunce ima direkciju pokazatelj tipa partnera koji je aktuelan u tom momentu.

Isto tako, sasvim pravilno prvog muža u mladosti možemo posmatrati kao Mars, jer Mars često označava tip muškarca koji je ženi zanimljiv u mladosti. Vrh sedme kuće se nalazi na stepenu egzaltacije Marsa pa Mars ovde budući da je jedna od kvalitetnijih planeta može predstavljati i izlaz iz lošeg sedmog polja, zapravo neku preporuku kakvom tipu muškarca da se okrene (mada zbog kvadrata Marsa sa Saturnom Sunce možda predstavlja bolji izbor).

Šta sve govori o njenom potencijalu za razvod?

 

Vladar sedme kuće u XII u izgonu, u kvadratu sa planetama koje simbolizuju i nju (Mesec kao vladar asc) i decu (Mars kao vladar V), i njeno zdravlje i ugled (Jupiter iz njene šeste, na Mc-u). Uz te planete u Ovnu nalaze se u znaku u kome je Saturn u padu, dakle jasna slika muškarca koji ne želi obaveze, koga donekle odbija porodični život i koji ima neku „raspuštenu crtu“. Čak i njen brak sa Tortonom je imao sličnosti sa ovom situacijom sada, on nije bio zainteresovan za brigu o njenom usvojenom sinu.
Dakle, kako insistiram na tome da svaki problem potiče od naše neusaglašenosti sa nama samima to bi kod nje bilo upravo to što ona sama sa sobom nije stabilna ili nije u dovoljnoj meri integrisala te osobine Saturna i uopšte melanholičnog temperameta, praktičnost i disciplinu.

Druga stvar je egzaktan kvadrat između Venere i Urana. Ne treba posebno naglašavati zašto je ovaj aspekt težak za brak. U pozadini svega toga je stres i egocentričnost koji osoba sa ovakvom pozicijom treba da prevlada, dakle da na izvestan način nauči da se opusti i prilagodi drugim ljudima. Osobe sa ovim aspektom (samo ako je egzaktan pošto ostali aspekti Urana nisu toliko jaki), često imaju problem u svakoj timskoj saradnji, mogu biti vrlo osetljive na kritiku i nefleksibilne. Kako je Uran u IV savetovalo bi se približavanje ocu i izgradnja boljeg odnosa sa njim.

Sledeći faktor je Mesec. Flegmatična faza, kolerični znak.. uz sve one aspekte nimalo lako. Preterana emotivna osetljivost. Mars kao vladar desete ima separativnu konjunkciju sa ovim Mesecom, ovo govori o problemima sa majkom, verovatno je ovde reč o bolesti i smrti majke i to je nešto što je moglo da ostavi jako veliki trag na nju. Sa tim „traumama“ se moralo raditi da bi postigla trajnu emocionalnu slobodu. Ovako postoji šansa da ponavlja u svojim vezama i emotivnim odnosima istu situaciju – gubitak drage osobe. Ovo nije do te mere horoskop koji ukazuje na ikakve probleme sa ocem, osim njegove ekscentričnosti, koja je moguće i dovela do njihovog udaljavanja, nema ostalih negativnih faktora. Kako je u pitanju dnevno rodjenje Saturn ne može biti otac, već Sunce u XI koje ne nosi nikakvu problematiku, štaviše olakšava joj uspeh. Čak je Sunce i jedna od planeta čija se simbolika može uzeti u cilju izvlačenja najboljeg potencijala natala.

Koliko je ona sama spremna za partnerski odnos i koliko ima motiva da u njemu ostane?

 

Iz skladnog odnosa Sunca i Meseca, kao faktora koji su ključni za odnos muškarca i žene kao i Venere u Raku vidi se da ona itekako ima sposobnost da voli i da bude u braku, ali kako je Saturn ovde faktor koji stoji po strani a ujedno i kvadrira Mesec deluje da je mnogo puta bila povređena. Od koga? Generalno Saturn mogu biti drugi ljudi, ili ljudi sa kojima je bila u vezi i ovo čak mogu biti i fizičke povrede što se može videti iz kvadrata Marsa i Saturna. Zato su njoj mnogo važnija njena deca, jer je već imala mnogo loših iskustava. Možda baš zato i usvaja decu koja su u nevolji, da bi na taj način uspela da prevlada situacije u kojima ona nije bila zaštićena. Tako da zaključujemo da ona neće trpeti dugo neadekvatno ponašanje partnera upravo zbog toga što su joj deca i njihov mir veći prioritet.

Nastavak analize kroz direkcije i metode poređenja njenog i Bredovog horoskopa sledi uskoro.

Comments are closed.